Markedsføring i en virtuell verden

VR (Virtual reality)

Det har vært en greie lenge. Selv assosierer jeg det mye til gaming-verden, da det var sånn venner introduserte meg til dette. I lette trekk kan vi si at det er en visuell verden, du kan bli en del av med å ta på deg et par spesielle briller. De kan ha en innebygget skjerm, eller du kan koble de med telefonen din. Når du bruker disse brillene får du en 360 graders opplevelse. Når jeg googlet virtual reality forsto jeg at det er mer utbredt enn jeg trodde “Virtual Reality marketing” er visst en helt greie, på lik linje som feltet “Digital markedsføring”. Kanskje det blir et valgfag for markedsføringsstudenter ved Høyskolen Kristiania om noen år?

Denne teknologien kan brukes i alt fra å simulere opplevelser for undervisningens skyld, eller for å bli kvitt fobier. Mulighetene er mange. Men hvor lett er det å nå folk? I en artikkel fra Hubspot skriver de at i slutten av 2020 var det til sammen solgt 82 millioner VR headsets. Ingenting tyder på at salgstallene vil avta. I artikkelen deler de også 10 inspirerende historier fra bedrifter som har brukt VR på en kul måte. Fellesnevneren for mange av disse ideene er at de tar brukeren med på en reise, som ellers kanskje ville vært vanskelig å gjøre.

Bilde av Areous Ahmad fra Pexels
AR (Augmented reality)

Brukes for eksempel av IKEA i den nye appen deres. Du bruker kamera på mobilen til å skanne et rom, så kan du velge deg et møbel fra nettbutikken deres, og se hvordan det ville sett ut, og hvordan det vil passe. På en måte det motsatte fra VR, da VR setter deg i en virtuell virkelighet, mens AR setter noe virtuelt inn i virkeligheten. Du kan til og med google Rottweiler på telefonen din, så kan du se hvor godt den hadde passet inn i stua! (det er store hunder, så kan være praktisk å sjekke)

I Norge er naturen en av våre største turist magneter. Å flette denne naturen inn i en teknologi som gjør det mulig for folk i hele verden og oppleve den, uten om å trenge å reise hit, er noe jeg ser for meg kunne blitt en fin ting. I denne artikkelen skriver Aftenposten litt mer om det å reise med VR.

Å skaffe oppmerksomhet

Travis Scott (amerikansk artist) sin konsert på spillet Fortnite, som kan spilles på tvers av spillkonsoller, er et prakteksempel på hva som kan gjøres virtuelt! Konserten skjedde i Korona pandemien, da det ikke var mulig å ha fysiske konserter. Det var gratis for alle som spilte Fortnite, som førte til at mange nye lastet ned spillet og ble en del av universet, bare for å få med seg denne konserten. Jeg synes dette er et godt eksempel på oppmerksomhets økonomien. Vi mennesker har fått en konsentrasjon på 7 sekunder. Blir ikke oppmerksomheten fanget etter dette, går vi videre. Slik som Arne Krokan skriver i boken sin Nettverksøkonomi, så er oppmerksomhet blitt det nye knapphetsgodet. Noe som gjør det til en viktig faktor for å skape økonomiske verdi.

Travis Scott and Fortnite Present: Astronomical (Full Event Video)

Ideer som er skapt utenfor boksen på denne måten er det ikke ofte jeg legger merke til. Jeg tror det er vil komme mange flere virtuelle opplevelser slik som dette.

-Madeleine

Kilder:

https://blog.hubspot.com/marketing/vr-marketing-examples

https://www.aftenposten.no/reise/i/JJ6K8R/savner-du-aa-reise-slik-kan-du-bevege-deg-verden-rundt-uten-aa-dra-en-e

3 thoughts on “Markedsføring i en virtuell verden

  1. Hei Madeleine!
    Kjempefint innlegg! Du skriver godt og interessant, hvilket gjør det fristende som bruker å lese videre. Supert at du har med bilde og video, og riktig kildehenvisning. Fortsett slik, dette er kjempe bra!

  2. You can find generally disadvantages on how to deposit and withdraw but also the occasions
    in which the reward may be removed varies a lot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *