Plattformtjenesten Tise – en digital suksess

Tise er en norsk digital plattform, i form av en app. Her kan man lage en bruker, for å selge og kjøpe klær, bøker, interiør, mm. Siden de startet har de doblet omsetning sin hver år, og vokser seg stadig større, med flere og flere brukere. I slutten av 2020, hadde plattformtjenesten over 80% av alle norske jenter, mellom 18 og 24 en bruker på Tise, og rundt 900 000 brukere totalt. Appen gjør det lettere å kjøpe brukt, finne one of a kinde produkter du kanskje ikke få tak i andre steder, og ikke minst senker brukerens transaksjonskostnader. Det er spesielt det siste jeg skal fokusere på, da det er viktig for å konkurrere med de tradisjonelle butikkene.

Når det selges mellom 120 000 og 130 000 brukte varer på tise i måneden, er det lett å tenke seg til at dette i det minste senker klimaavtrykket til brukerene. Medgründeren Eirik Rime sier de ønsket å skape en plattform som var spennende, og ville få unge mer interessert i gjenbruk. Noe de har klart veldig bra. Fra start satset de på samarbeid med Jenny Skavlan, og hun har blitt et tydelig ansikt utad, og hjulpet med å plassere appen i markedet og skaffe oppmerksomhet.

Transaksjonskostnader

I boken Det friksjonsfrie samfunn av Arne Krokan, viser han til en artikkelen The Nature of the Firm (1937), skrevet av Ronald Coases. I artikkelen kommer transaksjonskostnader frem som selve grunnen til at bedrifter finnes. Bedrifter skal fungere som et mellomledd, som reduserer ressursene som går med i en handel. De skal gjøre det lettere og billigere. Det er mange ressurser som går inn i transaksjonskostnader. Tise er med på å senke blant annet søkekostnad og forhandlingskostnad. Søkekostnaden går ut på tiden det tar og orientere seg i alternativer. Tise gjør det enkelt og søke opp bestemte varer, og bla rundt i en gitt kategori, slik som produkt type, merke eller anledning. Er du for eksempel ute etter en vintage 90-talls veske, er det mer effektivt å bruke Tise, enn å skulle gå rundt på forskjellige bruktbutikker. Å kjøpe noe brukt er som regel billigere enn å kjøpe nytt. Den monetære verdien og forhandlingskosten vil derfor synke, når appen gjør det lettere å kjøpe brukt (og billigere). Konseptet går hovedsakelig ut på at enkeltpersoner selger til andre enkeltpersoner (også kalt C2C), noe som setter terskelen for pruting mye lavere enn i en butikk.

Konsekvensene av lavere transaksjonskostnader i dette tilfellet er at flere vil kjøpe brukt, som er bra for miljøet og lommeboken, men det kan også påvirke andre på en negativ måte. Når det blir så enkelt og bruke en app for å selge ting du selv ikke vil ha, og for andre å kjøpe noe de ønsker seg, går dette ut over andre butikker. Både de som selger produktet nytt og til original pris, men også bruktbutikker. Tise er med på å vise norske bedrifter hvor viktig det er å tenke nytt og digitalt. 

Bilde av Matthew Henry fra Burst
Tilby noe ekstra

Tise har tatt god utbytte av å ha truffet en spis målgruppe så godt, og tilbyr nå et mobilabonnement spesielt tilpasset unge. Dette heter tjenestekonvergens. Når kunder er tilgjengelig digitalt, på ett sted, er det lettere for bedrifter og tilby flere forskjellige tjenester, basert på dataen de har samlet om kunden, gjennom “hoved-tjenesten”.

Enda en fordel med digitale plattformer for bedrifter er increasing returns, som gir utgangspunktet til å gjøre det godt økonomisk. Tise får halvparten av inntektene sine fra annonsører, og resten fra betalende medlemmer – å være medlem er i utgangspunktet gratis, men for en viss sum i måneden får du litt ekstra fordeler. Som de fleste digitale plattformen koster ikke én ekstra bruker noe mer. Kostnadene stiger ikke med bruker tallet, med bruker tallet kan bidra til økte inntekter. 

-Madeleine

Kilder:

https://www.dn.no/etterbors/eirik-rime/axel-franck-nass/tise/finn-konkurrent-girer-opp-verdsettes-til-90-millioner-kroner/2-1-756188

https://finansavisen.no/lordag/gruenderintervjuet/2020/02/01/7492817/900.000-har-latt-seg-tise-av-gjenbruksappenm

One thought on “Plattformtjenesten Tise – en digital suksess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *