Er det riktig å utnytte ekkokamre for markedsføring?

Ekkokamre

Hver gang du går på en nyhetsside på nett, søker i Google, er på YouTube eller på “utforsk” siden på Instagram, vil det du ser være annerledes enn det andre ser. Rekkefølgen på nyhetssakene og hva forslagene som kommer opp i søkefeltet er basert på hva du tidligere har vist oppmerksomhet til. Meningen om disse ekkokemrene er selv like polariserte, som meningene de bidrar til å gi andre. Så, er ekkokamre bare skummelt, og hva betyr de når det gjelder markedsføring? 

Oxford dictionary definerer ekkokammeret slik – et miljø hvor folk bare møter meninger som passer deres egne, slik at deres nåværende synspunkt blir forsterket, og de ikke blir møtt av alternative synspunkter. I dette tilfellet er miljøet digitalt, og det som viser deg ting relatert til dine egne meninger og interesser er algoritmer. I de første episodene av podcasten The Rabbit Hole av The New York Times, snakker de om en fyr som falt ned i et dypt hull, det var vanskelig å komme seg ut av – YouTube. Algoritmer var laget for å vise deg flere videoer lignende det du akkurat hadde sett. Etter en stund hadde han brukt en absurd mengde tid, på å se radikale politisk motiverte videoer, da dette var det eneste som ble anbefalt han. Videoer med det samme vinklede budskapet, kom en etter en på rød løper. De snakker også med en YouTube-ansatt, som forteller om problemene denne typen algoritmer fører til, og hvordan de klarer å endre det, ved å programmere algoritmen til å vise “det motsatte” av det du tidligere har sett. Omprogrameringen gjorde det vanskeligere å falle ned i et hull, av radikale meninger og konspirasjonsteorier, da for mye av dette fører til en kraftig ubalanse…

Når er det, og når er det ikke greit?

Ekkokamrene er med på å gjøre digital markedsføring verdifullt. Viser du interesse i noe ett sted, vil denne tingen følge etter deg. Liker du en sak av en spesiell bedrift, eller nyhetsside med en sterk politisk posisjon, vil du mest sannsynlig se og høre fra dem igjen. Det er lett å følge folk som viser visse interesser på nett, og tilby de mer. Tilbyr du en ting noen er interessert i er sjansen større for klikk, og gjør at betalingsmodellen til Google, med PPC er veldig bra. Annonsering på Facebook og Instagram blir også mer målrettet og har som regel bedre ROI enn tradisjonelle plattformer. Men hva skjer når alt du får sendt mot deg er skreddersydd deg? Det jeg ser på som den positive siden av dette er reklamen om produkter som er relevant for meg, min livsfase og interesser. Jeg er i begynnelsen av 20-årene, studerer og jobber deltid. Dette ekskluderer mye av den reklamen jeg ville fått om den kun kom gjennom tradisjonelle flater, som magasiner. Google vet at jeg ikke har så mye tid til å spekulere i aksjemarkedet, så de serverer meg ting som passer i budsjettet. Den skreddersydde annonseringen dataen åpner for er positiv for kunder og annonsører. 

Problemet kommer når kammeret sperrer deg inne med dine egne politiske meninger. Det er vanskelig å skrive om dette temaet uten å nevne Cambridge Analytica-skandalen. Dataanalyse selskapet jobbet på valgkampanjen til Trump i 2016. Kampanjen var i stor grad drevet av annonser, som de rettet mot potensielle Trump velgere. Selve skandalen handlet om hvordan Cambridge Analytica skal ha laget en app, hvor brukerne logget på med Facebook, og dette ga selskapet tilgang til dataen Facebook hadde på alle brukerne og vennene deres. Det var denne dataen de brukte for å målrette annonseringen sin. Det er fortsatt spekulasjoner rundt denne saken. Noen mener Trump ikke hadde vunnet, hadde det ikke vært for dette, og andre mener selskapet teknisk sett ikke gjorde noe galt, siden Facebook på dette tidspunktet tillot tredjeparter å få tilgang til dataen. Det er stemplet som en skandale, fordi dataen de tok ble brukt til å gi de et politisk ståsted de kanskje ellers ikke ville hatt. Folkene som ble eksponert for annonsene var ikke klar over at dataene deres var brukt til å føre en valgkampanje. Ingen kan si sikkert om resultatene i 2016 var påvirket av dette eller ikke. Så langt selve konseptet ekkokammer rekker, kan vi uansett bli enige om at å skreddersy politiske syn på denne måten ikke lønner seg. Å underbygge kun én politisk side, fører til større skiller mellom mennesker, der skillet egentlig ikke er så sort og evnen til å se ting gjennom andres øyne forsvinner. Å se noe fra andres perspektiv og å påvirke er viktige aspekter til markedsføring. Det er derfor viktig å ta ansvar for makten som kan komme med det. Dette gjelder så klart mange andre yrkesgrupper også. 

Interessert i å bryte ut av kammeret?

Det er mye som kan gjøres for å forhindre at ekkoet er like kraftig. En av de enkleste tingene er kanskje å ikke velge “logg inn med Facebook”, neste gang du skal registrere deg et nytt sted. mange apper har også innstillinger der du kan velge hvilken type data de får bruke til å annonsere mot deg på, men da må man i gjengjeld tåle masse irrelevant reklame. Er man mer bekymret for de større tingene, som å bli smalsynt, er det et godt tips og lese flere forskjellige nettsider, kanskje fra forskjellige land. Les også saker som ikke nødvendigvis matcher dine meninger 100%. Det kan komme mye humor ut av å se videoer på YouTube av Flat Earthers. Ellers vær obs på hva du liker, kommenterer, deler og følger.

Jeg vil avslutte med et sitat fra en artikkel om temaet, skrevet av en professor i filosofi ved Utah Valley University. 

“Problemet er ikke hva folk hører, men hvem folk tror på.”

– C. Thi Nguyen

-Madeleine

Kilder:

110486https://www.nytimes.com/column/rabbit-hole

https://theconversation.com/the-problem-of-living-inside-echo-chambers-

2 thoughts on “Er det riktig å utnytte ekkokamre for markedsføring?

  1. Hei Madeleine,
    Først et lite kudos for interessant overskrift på innlegget, fulgt av en god innledning – bra!!:)
    Dette innlegget var gøy å lese, og du skriver både godt innholdsmessig samt har fin struktur. Eneste jeg ønsker meg her er mer kildehenvisning i løpende tekst, gjerne via hyperlink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *