En oppdatering av de 5P’ene – treff GenZ og Millennials

Første gang jeg ble introdusert til de 5P’ene (originalt de 4P’ene) var på videregående. Product, Price, Place, Promotion, People. Markedsmiksen har vært en integrert del av markedsføringen i lang tid. Såpass lang tid at det kanskje kan argumenteres for at den har vært der litt for lenge. Siden markedsføring i bunn og grunn handler om å føre et marked med potensielle og eksisterende kunder i retningen du ønsker, er det viktig å utvikle seg med dette markedet. 

Hva er de 5P’ene

De 5P’ene fungerer som et rammeverk for markedsføring, og fungerer universelt, litt uavhengig av produktet. De tradisjonelle 5P’ene vi bruker i dag startet opprinnelig som 4P’er og var en idé fra Neil Borden, ved Harvard. Den siste P’en – People, kom senere. Markedsmiksen til Borden stammer tilbake til 1950 (hvis jeg kunne skrive tall i caps lock, ville jeg gjort det her). Teorien fungerer så klart fortsatt den dag i dag, men på samme måte som People ble lagt til i ettertid, er den kanskje klar for litt fornyelser igjen.

Potensielle utdateringer hos 5 P’ene

La oss burke detaljhandel som et eksempel, spesielt retail. Flere og flere kunder, spesielt unge foretrekker netthandel da det gir flere muligheter. Butikker trenger ikke lenger være lett tilgjengelig på travle torg, eller kjøpesenteret. De er tilgjengelig for alle, hele tiden på nettet. Dette utfordrer Place. Så klart, vi kan omdefinere dette fra hvilken butikk og hvilken hylleplass, til hvordan skal nettbutikken utformes. 

Når butikkene ikke lenger er lite fysiske, er heller ikke People en like stor del av miksen. Folkene skal presentere butikken, og være et ansikt utad, men handler du på nett er du mest sannsynlig ikke i kontakt med en person i det hele tatt. Trenger du hjelp av kundeservice kan du snakke med en chatbot. 

De 4P’ene for å treffe generasjon Z og millennials

I en artikkel i The Drum, presenterer Sean MacDonald 4 nye P’er for å treffe GenZ og millennials. Purpose, Positioning, Personalized, Partnerships. Denne teorien er veldig interessant, og åpner for mer målrettet og kunde bevisst kommunikasjon.  

MacDonald skriver om hvordan disse er generasjoner med et mer fritt sinn, som leder et skifte med fokus på mening og likestilling. Med deres økende kjøpekraft og fokus på å skape egne identiteter, må rammeverket til markedsføringen rettet mot dem endres. 

Purpose

Disse generasjonene har en høyere samfunnsmessig bevissthet, og ønsker merkevarer og produkter som speiler deres verdier. Igjen, det å skape en identitet er viktig, og forbruk er en av disse identitetsskapende aktivitetene. For merkevarer kan det være være de små tingene som gjør en stor forskjell. 

Positioning

Se forbi selve produktet i seg selv, og skape en kultur og kontekst til produktet som kunder kan relatere til og bli en del av. Disse kundene er mer opptatt av opplevelser og følelser enn ting. Et eksempel fra bedriften jeg jobber – et par år tilbake når Joe & The Juice skulle åpne en ny filial i Wynwood, et kunst distrikt i Miami. Lokalene ble dekorert med kunst av en lokal kunstner, og åpningen ble forent med en kunstutstilling med samme artist. 

Personalized

Etter mange år med økning av masseproduserte varer som alle kan få tak i, nesten hvor som helst, ser disse generasjonene etter noe spesielt. Dette trekker også tråder tilbake til identitet, men også å kunne oppleve noe annet enn det standardiserte. 

Partnerships

Lite slår samarbeid mellom to høyt ettertraktede merkevarer. Noen samarbeid verdt å nevne er de ikke ukjente Supreme x Louis Vuitton, der kjente LV produkter forenes med Supreme sin verdenskjente logo, og fører etterspørsel (og priser) til himmels. Også samarbeidet mellom high end streetwear merket Off-White og Ikea er et spennende eksempel, da det blander to forskjellige bransjer, med veldig forskjellig identitet og assosiasjoner. Som nevnt over er opplevelser satt høyt hos generasjonene, så det er bare rett og rimelig å vise til samarbeidet mellom artisten Travis Scott og det ekstremt populære spillet Fortnite. Spillere kunne se en eksklusiv konsert inne i spillet, og de fikk mulighet til å kjøpe produkter i spillet som gjorde det mulig å utforme avataren deres som Travis Scott. Se hvordan konserten ble her

Avsluttningsvis må markedsførere tenke nytt for å få oppmerksomheten og lojaliteten generasjon Z og millennials. De må sette seg i deres posisjon, og adoptere til deres behov for identitet, tilhørighet og kreativitet. 

-Madeleine

Kilder:

https://www.investopedia.com/terms/f/four-ps.asp

https://www.thedrum.com/opinion/2021/01/22/the-4ps-marketing-unlock-millennials-and-gen-z

https://retailmagasinet.no/netthandel/handler-helst-hos-norske-nettbutikker/438468

https://www.bragmybag.com/louis-vuitton-x-supreme-collection-and-prices/

4 thoughts on “En oppdatering av de 5P’ene – treff GenZ og Millennials

 1. Hei Madeleine!

  Så spennende tema du har tatt for deg her! Godt sammendrag 🙂 Du forklarer godt og du forankrer alltid eksemplene dine i faglige kilder. God struktur på teksten din har du også. Veldig bra! Bonus til deg for å hyperlinke til kilder i løpende tekst 😀

  Tips fra meg:
  – Dobbeltsjekk orddelings- og grammatikkfeil. Noen grammatikkfeil fremkommer i teksten, men dette er klart ikke noe som er utbredt (eksempel: avsluttningsvis og debatterings ferdighetene).
  – Skriv bittelitt mer. Jeg vil utfordre deg til å finne flere undertemaer som kan være relevant for innlegget 🙂

  Godt skrevet! Jeg gleder meg til å lese mer 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *