Effektivisering av shippingindustrien med blockchains

chains

Blockchains, eller blokkjeder på norsk er en teknologi hvor blokker med data samles i en kjede etter kronologisk rekkefølge – veldig enkelt forklart. Blokkjeder er kanskje mest kjent gjennom kryptovaluta, slik som Bitcoins. Bitcoins er bare én av mange kryptovalutaer. Tanken bak bruken av blokkjeder, til for eksempel å lage en digital valuta, er å gjøre det tryggere og mer effektivt. Teknologien kan brukes til å øke effektiviteten og senke transaksjonskostnader i mange bransjer. Jeg skal fokusere på hvordan digitaliseringen senker transaksjonskostnader, og gir gode nettverkseffekter i shippingindustrien. 

Hvordan fungerer blokkjeder?

Hver blokk har en gruppe med info. Denne infoen gir blokken en “Hash”. En Hash er som et fingeravtrykk, den er individuell, og den endres hvis infoen i blokken endress. Når det skjer en ny hendelse, som en transaksjon, blir det dannet en ny blokk, med en ny Hash. Den blir den neste blokken i kjeden. Blokk 2, bærer sin egen Hash, og den forrige blokkens Hash. Sånn blir all infoen loggført. Skjer det en endring i en blokk 1, vil blokk 2 fortelle at det er skjedd en endring, siden blokk 2 viser den gamle Hash koden til blokk 1. Det gjør det vanskeligere å maipulere blokkene og infoen den representerer. For en litt mer detaljert og visuell forklaring se videoen under.

How does a blockchain work – Simply Explained

Blokkjeder i praksis

Kryptovaluta – det er mye som kan “gå galt” når du skal gjøre en pengetransaksjon. Pengene går vanligvis gjennom banken. Der kan det for eksempel oppstå tekniske problemer, hacking, korrupsjon eller være grenser for hvor store summer du enkelt kan overføre til andre. Større summer kan også gi et transaksjonsgebyr. Med kryptovaluta er pengene digitale, og ikke i en bank. I noen situasjoner kan fraværet av tredjeparten, slik som en bank, gjøre det mer effektivt eller trygt. For eksempel med en internasjonal transaksjon, der en valuta skal fra en bank i et land, og overføres til en bank i et annet land med en annen valuta. Digitale valutaer, slik som Bitcoin trenger ikke å fraktes fra bank til bank, og har samme verdien. 

Lagring og deling av informasjon – på samme måte som blokkjedene kan lage valutaer kan de også brukes til å lagre og levere informasjon på en trygg måte. Den Norske helsesektoren er et av mange steder som kan ta god utnytte av tekologien. Med implementering av blokkjeder kan informasjon som diagnoser, behandlinger, resepter osv enklere lagres på ett sted, hvor alle som skulle få bruk for denne informasjonen kan få tilgang.Også pasienten. Digitaliseringen av hvordan man lagrer og deler informasjon brukes også til å forbedre rutinen når varer skal fraktes verden rundt. 

Digitalisering av shipping

I innlegget mitt om hvordan kunstig intelligens kan gjøre verden mer rettferdig, nevnte jeg Lumachain. De har laget en algoritme som gjør det lettere for alle parter i forsyningskjeden å gjøre en trygg handel. Det innlegger har et litt annet fokus på hva algoritmene kan gjøre. 

Bilde av Sunyu Kim fra Pexels

I en pressemelding fra 2018 skriver de at IMB har gått sammen med Maersk (Dansk shippingselskap) og laget Trade Lens. Trade Lens bruker blokkjeder til å gi alle involverte parter tilgang til samme program, med all infoen til lass på ett sted. Det øker effektiviteten og transaksjonskostnadene synker. Gjennom den 12 måneders lange testen senket bruken av Trade Lens sjansen for forsinkelser, og ga en 40% raskere leveringstid i USA, på grunn av forbedret kommunikasjon. Men uksess for denne teknologien lener seg på en faktor. 

“Hele økosystemet må bringes sammen om en felles tilnærming, som er til fordel for alle parter”

– Bridget van Kralingen, senior vice president, IBM Global Industries, Solutions and Blockchain

Den globale shippingindustrien frakter 4 trillioner dollar verdt av varer hvert år. Ved å digitalisere den kan mange parter spare mye ressurser, men det er allerede en industri som har kommet godt i gang, og de kan sees på av andre industrier som inspirasjon. Når transaksjonskostnader synker er det ofte noen arbeidsroller og til og med hele ledd i verdikjeder som ikke er så relevante lenger.

Slik som van Kralingen sier, så må alle implementere samme rutine for å skape gode nettverkseffekter av teknologien.

-Madeleine

Kilder:

https://www.youtube.com/watch?v=SSo_EIwHSd4¨

https://newsroom.ibm.com/2018-08-09-Maersk-and-IBM-Introduce-TradeLens-Blockchain-Shipping-Solution

6 thoughts on “Effektivisering av shippingindustrien med blockchains

  1. Hello, i feel that i saw you visited my website thus i came
    to go back thedesire?.I am trying to
    to find things to
    enhance my site!I guess its good enough to use some of your ideas!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *