20 grunner til at en startup mislyktes

Tumbs down

Fra en sviktende produkt-marked match til et uharmonisk team, har vi kommet frem til 20 grunner til et startups mislyktes, gjennom å analysere 101 startups som ikke overlevde. Etter vi fullførte rapporten vår over hvorfor en startup mislyktes, fikk vi mange tilbakemeldinger om vi kunne finne ut hovedgrunnene til at de failet.

Dette innlegget er opprinnelig en engelsk artikkel jeg har oversatt til norsk, som en skoleoppgave. Det originale innlegget kan du lese her.

Startups, selskaper, investorer, økonomer, akademikere og journalister ville alle ha innsikt om spørsmålet:

“Hvorfor failer startups”

Etter å ha lest igjennom listen, så vi at de ikke er en enestående grunn for at dette skjer, men vi begynte å se et mønster til disse historiene. Så etter å ha gått igjennom alt sammen, har vi identifisert topp 20 grunner for at startups failer.

Alle selskapene kom med flere grunner for at de ikke klarte seg, så hver grunn er tildelt en prosentscore (som går langt over 100% tilsammen).

Det er absolutt ingen overlevelses bias her. Men mange veldig relevante leksjoner for alle i gründerøkosystemet.

Det er verdt å merke seg at denne typen datadrevne analyser ikke ville være mulig uten at en rekke grunnleggere var modige nok til å dele historier om deres oppstarts død med verden. Så en stor takk til dem.

 

Årsak nr. 1
Ikke noe behov i markedet

I 42% av tilfellene var problemet at selskapet gikk ut for å løse et problem som var interessant å jobbe med, fremfor at det dekket et behov i markedet. 

Treehouse Logic kom med en bredere forklaring,

“Startups failer når de ikke klarer å løse et problem i markedet. Vi løste ikke et stort nok problem til at vi universalt kunne tilby en skalerende løsning. Vi hadde god teknologi, data på shopping atferd, godt rykte som en sterk leder, god ekspertise, gode rådgivere osv. Det vi ikke hadde var teknologi eller en forretningsmodell som løste et smertepunkt på en skalerbar måte.”

Vår studie viser at å mislykkes på dette punktet er den letteste måten en startup er garantert å faile. 
Årsak nr. 2
Gikk tom for penger

Penger og tid er begrenset, så det  må tildeles på en forsvarlig måte. Spørsmålet om hvordan du skal bruke pengene dine var en hyppig gåte og årsak til feil gjort av startups, hele 29%.

Som teamet på Flud eksemplifiserte, var grunnen til at de gikk tom for kontanter ofte knyttet til andre ting, som også er listet som grunner for at at de mislykkes. Inkludert at de ikke klarer å finne match mellom produkt og marked (årsak nr. 1) og mislykkede endringer (grunn 20),

“Faktum er at de som faktisk tok liv av Flud var at selskapet ikke klarte å skaffe nok finansiering. Til tross for flere tilnærminger og inkarnasjoner i jakten på den stadig unnvikende produkt-marked matchen (og inntektsgenerering), gikk Flud til slutt tom for penger – og en rullebane. “

 

Årsak nr. 3
Ikke riktig team

Et mangfoldig team med forskjellige ferdigheter ble ofte sitert som kritisk for suksessen til et selskap. Mislykkede selskap tilsto ofte at “Jeg skulle ønske vi hadde en CTO fra starten,” eller ønsket at startupen hadde “en grunnlegger som elsket forretnings aspektet av ting.”

Standout Jobs-teamet skrev,

“… Grunder teamet kunne ikke bygge en MVP alene. Det var en feil. Hvis det originale teamet  ikke kan utgi  produktet alene (eller med en liten mengde ekstern hjelp fra frilansere), bør de ikke starte en bedrift. Vi kunne ha fått flere med grundere, som først og fremst ville blitt kompensert med egenkapital kontra kontanter, men det gjorde vi ikke.”

 

Årsak nr. 4
Bli utkonkurert

Til tross for påstandene om at startups ikke skal ta hensyn til konkurransen, er realiteten at når en idé blir varm eller får markeds validering, kan det være mange deltakere i et rom. Og selv om besettelse av konkurransen ikke er sunn, var å ignorere dem også en oppskrift på fiasko i 19% av oppstarts fiaskoene.

 

Årsak nr. 5
Prising / kostnads problemer

Prissetting er en balansekunst når det gjelder en oppstarts suksess, og undersøkelsen vår fremhever vanskeligheten med å prise et produkt høyt nok til å til slutt dekke kostnader, men lave nok til å få inn kunder.
Årsak nr. 6
Ikke brukervennlige produkter

Dårlige ting skjer når du ignorerer det brukerne ønsker og trenger, enten det er bevisst eller ved et uhell.

Her er hva GameLayers skrev om product grense snittet deres,

”Til slutt tror jeg PMOG manglet for mye kjerne spill for å drive entusiastisk masse adopsjon. Konseptet ‘la et spor av lekne web kommentarer’ var for abstrakt til at massene kunne ta det til seg. Når jeg ser tilbake, tror jeg at vi trengte å rydde opp, svelge stoltheten vår og lage noe som var lettere å ha det gøy med, i løpet av de første øyeblikkene av samhandling.”

 

Årsak nr. 7
Produkter uten en forretningsmodell

De fleste mislykkede grundere er enige om at en forretningsmodell er viktig – å holde seg til en enkelt kanal eller ikke finne måter å tjene penger i stor skala, etterlot investorer nølende og grunnleggerne ute av stand til å kapitalisere på noen oppnådd støtte.
Årsak nr. 8
Dårlig markedsføring

Å kjenne målgruppen din, vite hvordan du får oppmerksomhet, konverterer dem til potensielle kunder og til slutt kunder er en av de viktigste ferdighetene til en vellykket bedrift. Men manglende evne til å markedsføre var en vanlig feil, spesielt blant grunnleggere som likte å kode eller bygge produkt, men som ikke likte ideen om å markedsføre produktet.

Som Overto skrev,

”Den tynne linjen mellom internett og internettets død er et antall brukere. I den første perioden vokste antallet systematisk. Så traff vi taket på det vi kunne oppnå uten problemer. Det var en tid å gjøre litt markedsføring. Dessverre var det ingen av oss som var dyktige på det området. Enda verre, ingen hadde nok tid til å fylle gapet. Som  ville være en annen stopper, hvis vi taklet problemene nevnt ovenfor.

 

Årsak nr. 9
Ignorere kunder

Å ignorere brukere er en vel utbredt måte å mislykkes på. Tunnelsyn og ikke samle tilbakemeldinger fra brukerne er fatale feil for de fleste tech startupsene. 

VoterTide skrev, 

“Vi brukte ikke nok tid på å snakke med kunder, og lanserte funksjoner som jeg syntes var gode, men vi samlet ikke nok innspill fra kundene. Vi skjønte det ikke før det var for sent. Det er lett å bli lurt til å tro at ting er kult. Du må ta hensyn til kundene dine og tilpasse seg deres behov.”

 

Årsak nr. 10
Dårlig timeing

Hvis du slipper produktet for tidlig, kan brukere avskrive det som ikke bra nok, og det kan være vanskelig å få de tilbake hvis førsteinntrykket deres var dårlig. Og hvis du slipper produktet for sent, har du kanskje gått glipp av mulighetsvinduet ditt i markedet.

VR-plattformen Vreal hadde til hensikt å bygge et virtuelt rom der videospill-streamere kunne henge med seerne sine. De samlet inn nesten 12 millioner dollar i 2018. Imidlertid utviklet ikke den tilgjengelige maskinvaren og båndbredde funksjonene seg like raskt som selskapet hadde forventet, og selv om de leverte det de lovet, slet Vreal med å tiltrekke seg et betydelig antall brukere:

“Dessverre utviklet VR-markedet seg aldri så raskt som vi alle hadde håpet, og vi var definitivt forut for vår tid. Som et resultat stenger Vreal driften, og våre fantastiske teammedlemmer går videre til andre muligheter.”

 

Årsak nr. 11
Mistet fokus

Å bli avsporet med distraherende prosjekter, personlige problemer og / eller generelt tap av fokus ble nevnt i 13% av historiene som en bidragsyter til feil.

Som MyFavorites skrev på slutten av oppstarts opplevelsen,

“Til slutt, da vi kom tilbake fra SXSW, begynte vi alle å miste interessen. Teamet lurte på hvor dette til slutt skulle gå, og jeg lurte til og med på om jeg fortsatt ønsket å drive en startup, ha investorer, ha ansvar for de ansatte og svare svare til et styre av investorer.”

 

Årsak nr. 12
Uenigheter i team / investorer

Uenighet med en medgrunder var et dødelig problem for oppstartsbedrifter i undersøkelsen. Men uenigheter er ikke begrenset til oppstarts teamet, og når det går dårlig med en investor, kan det bli stygt ganske raskt. 

 

Årsak nr. 13
Endringer gone-wrong

Omstillinger som Burbn til Instagram eller ThePoint til Groupon kan gå ekstraordinært bra. Eller de kan sende deg ned feil sti.

Som Flowtabs post mortem forklarer,

“Å omstille seg uten grunn er verdiløst. Det skal være en beregnet handling, der det gjøres endringer i forretningsmodellen, hypoteser testes og resultatene måles. Ellers kan du ikke lære noe.”

 

Årsak nr. 14
Fraværende lidenskap

Det er mange gode ideer der ute i verden, men 9% av de mislykkede startupsene fant at mangel på lidenskap for bransjen og mangel på kunnskap om bransjen var viktige årsaker til feil, uansett hvor god ideen var.

I NewsTilt’s snakket teamet oppriktig om deres manglende interesse for bransjen de valgte:

”Men vi brydde oss ikke veldig om journalistikk, og var ikke engang ivrige nyhetslesere. Hvis det første vi gjorde hver dag var å gå til news.bbc.co.uk, burde vi ha laget dette produktet. Men selv når vi hadde NewsTilt, var det ikke ditt jeg gikk for å bli underholdt, det var fortsatt Hacker News og Reddit. Og hvordan kunne vi bygge et produkt som vi bare var interessert i fra et forretningsperspektiv.”

 

Årsak nr. 15
Mislykket geografisk ekspansjon

Plassering var et problem på et par forskjellige måter. Den første var at det må være kongruens mellom startup konseptet og stedet.

Som den stedsbevisste chat-tjenesten Meetro skrev,

“Vi lanserte produktet vårt og fikk alle vennene våre i Chicago til å bruke det. Så hadde vi de  største avisene i området som skrev fine artikler om oss. Ting gikk bra … Problemet vi snart skulle finne ut var at det å ha hundrevis av aktive brukere i Chicago ikke betydde at du ville få så mye som to aktive brukere i Milwaukee, mindre enn hundre miles unna, for ikke å nevne noen i New York. Eller San Francisco. Programvaren og konseptet gikk rett og slett ikke utover de fysiske grensene.”

 

Årsak nr. 16
Ingen interesse fra investorer

En av de mer vanlige måtene å gå tom for penger. En rekke grunnleggere siterer eksplisitt mangel på investor interesse, enten på seed-follow-on scenen (Series A Crunch) eller i det hele tatt.

 

Årsak nr. 17
Juridiske utfordringer

Noen ganger kan en oppstart utvikle seg fra en enkel idé og komme inn i en verden av juridiske kompleksiteter, som til slutt kan stenge den.

Smart bagasje produsent Bluesmart ble offer for juridiske utfordringer. Selskapet stengte i 2018 etter at de fleste store amerikanske flyselskapene vedtok en policy som krever at alle flyreisende må ta ut litiumionbatterier fra innsjekket bagasje:

“Vi har bittersøte nyheter å dele. Endringene i retningslinjene som ble annonsert av flere store flyselskaper på slutten av fjoråret – forbud mot smart bagasje med ikke-avtagbare batterier – setter selskapet vårt i en ekstremt vanskelig økonomisk og forretningsmessig situasjon. Etter å ha utforsket alle mulige muligheter for å svinge seg unna og komme videre, ble selskapet til slutt tvunget til å stenge ned virksomheten og utforske disposisjon alternativer, uten å kunne fortsette å operere som en uavhengig enhet. ”

 

Årsak nr. 18
Brukte ikke nettverket godt nok

Vi hører ofte om entreprenører som beklager mangelen på nettverk eller investor forbindelser, så vi ble overrasket over å se at en av årsakene til feil var gründere som sa at de ikke brukte sitt eget nettverk riktig. Få investorer involvert fra start, og spør om hjelp.

(sjekk gjerne dette innlegget, for tips til å bygge nettverket og skaffe deg en mentor.)

 

Årsak nr. 19
Burnout

Balanse mellom arbeidsliv og privatliv er ikke noe grundere ofte får, så risikoen for utbrenthet er høy. Utbrenthet ble gitt som en årsak 8% av tiden. Evnen til å redusere tapene dine der det var nødvendig, og omdirigere innsatsen din når du ser en blindgate, ble ansett som viktig for å lykkes og unngå utbrenthet, i likhet med å ha et solid, mangfoldig og drevet team slik at ansvar kan deles.

 

Årsak nr. 20
Mislykkede forsøk på omstilling

Å ikke omstille seg bort eller raskt nok fra et dårlig produkt, en dårlig ansettelse eller en dårlig beslutning ble nevnt som en årsak til svikt av 7% av bedriftene. Å være for investert i en dårlig idé kan forsyne ressurser og penger, så vel som å etterlate ansatte frustrert over manglende fremgang.

-Madeleine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *